Το έργο έχει τίτλο «Eco-Destinations: “Tourism in Synergy with Energy Efficiency: Creating Eco-Sustainable Tourism Destinations».
Χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας IPA Cross Border Cooperation «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013» και αποτελεί στρατηγικό έργο.
Ο γενικός επικεφαλής εταίρος του έργου (LP1) είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δ. Μακεδονίας της Ελλάδας και το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Αλβανίας (LP2), ενώ οι εταίροι του έργου προέρχονται από τις 2 αυτές χώρες.
Συνολικά οι Εταίρου του έργου είναι 5 και είναι οι εξής:
- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Ελλάδα (LP1)
- Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Αλβανία (LP2)
- Επιμελητήριο Κέρκυρας, Ελλάδα (P3)
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα (P4)
- Πανεπιστήμιο LOGO, Αλβανία (P5)
Κύριος στόχος του έργου “Eco-Destinations” είναι η ανάπτυξη μίας ανταγωνιστικής τουριστικής βιομηχανίας στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας μέσω της βελτίωσης της βιωσιμότητας της. Το κόστος της ενέργειας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου η βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης, κυρίως μέσω τεχνολογικών λύσεων που θα διερευνηθούν στο πλαίσιο του έργου, θα οδηγήσει σε μια καλά στοχευμένη κοινή καμπάνια μέσα από τα κανάλια διάφορων φορέων ενδιαφέροντος για την αντιμετώπιση των αναγκών των ομάδων-στόχων του έργου. Στρατηγικές προτεραιότητες και κατευθυντήριες γραμμές θα διαμορφωθούν για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και του φιλικού προς το περιβάλλον τουρισμού. Επιπλέον, το έργο θα συμβάλει στην εναρμόνιση της Αλβανικής στρατηγικής με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα βιώσιμου τουρισμού.
Οι παρεμβάσεις του έργου θα είναι πλήρεις και ουσιαστικές τόσο από ποσοτική όσο και από ποιοτική άποψη μέσα στον κύκλο ζωής του έργου. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν τη δυναμική να ανοίξουν το δρόμο για μελλοντικές επενδύσεις με απτά αποτελέσματα που θα ξεπεράσουν την περιοχή του προγράμματος, και τις ομάδες-στόχους του έργου. Εξίσου σημαντική είναι και η συμμετοχή των νέων πτυχιούχων και των επαγγελματιών σε όλη τη διαδικασία του έργου, οι οποίοι θα αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία ώστε να διαχειριστούν και να χρησιμοποιούν τα ειδικά εργαλεία που θα παραχθούν, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.
Ο τουρισμός αποτελεί μια οικονομική δραστηριότητα που συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και απασχόληση στην Ε.Ε., με περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια επιχειρήσεις, κυρίως ΜΜΕ, οι οποίες απασχολούν περίπου το 5,2% του συνολικού εργατικού δυναμικού, περίπου 9,7 εκατ. θέσεις εργασίας με υψηλό ποσοστό νέων. Επιπλέον, ο τουρισμός στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει την τρίτη μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα, μετά στους τομείς του εμπορίου, διανομής και των κατασκευών.
Η Ευρώπη αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο και μερίδιο αυτής της εισροής τουριστών κατέχουν δικαίως η Ελλάδα και η Αλβανία, καθώς οι δύο χώρες είναι γνωστές για την πολιτιστική κληρονομιά και την ομορφιά τους. Ωστόσο, η αύξηση των τουριστών έχει αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και συνεπώς, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η ενίσχυση και η βελτίωση του βιώσιμου τουρισμού ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας.